PHĒNO

space for imaginative arts practices

Ρακτιβάν 6, Θεσσαλονίκη

τ. (+30) 2310 26 00 21

m. info@pheno.gr 

 

Newsletter

Photography Lab

Photography Lab at PHĒNO

Τα εργαστήρια Φωτογραφίας του PHĒNO για το 2023-2024 εξελίσσονται ως κύκλοι μαθημάτων και επικεντρώνονται από την εξοικείωση με το μέσο στη δημιουργία εικαστικής ταυτότητας των συμμετεχόντων ατόμων. Μέσα από θεματικές εμβαθύνουμε στην τεχνική, την ιστορία, και όλες τις πτυχές της σύγχρονης φωτογραφίας. Τα τμήματα είναι ολιγομελή και τηρείται σειρά προτεραιότητας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ Ι

Ο πρώτος κύκλος μαθημάτων αφορά αρχάριους στη φωτογραφία και έχει σκοπό να εισάγει τους συμμετέχοντες στη φωτογραφία ως τεχνολογία και τέχνη, εξοικειώνοντας τους με τα στοιχεία και τις λειτουργίες της φωτογραφικής μηχανής, τον φωτογραφικό εξοπλισμό, τις αρχές σύνθεσης, το κάδρο, τη σημασία του και τη θέση του θεατή, τη διαχείριση του τεχνητού και φυσικού φωτισμού, καθώς και τα ειδικά λογισμικά με τα οποία μπορούν να επεξεργαστούν ψηφιακά τις εικόνες τους. Επιπλέον οι συμμετέχοντες θα γνωρίσουν την ιστορική εξέλιξη της φωτογραφίας και θα αναλύσουν το έργο σημαντικών επίκαιρων φωτογράφων, ώστε να αναπτύξουν μία κριτική οπτική αντίληψη.

ΣΥΝΤΟΜΟ

Διάρκεια 30 ώρες σε 4 μήνες. Καλύπτονται όλες οι βασικές αρχές, τεχνικές, ιστορία και γνώση φωτογραφίας μέσα από θεματικές, καθώς και επεξεργασία με επαγγελματικό λογισμικό. (Οκτώβριος – Ιανουάριος, Φεβρουάριος – Μάιος)

ΕΚΤΕΤΑΜΕΝΟ

Διάρκεια 60 ώρες σε 8 μήνες. Συμπεριλαμβάνει το σύντομο πρόγραμμα και εμβαθύνει σε θεματικές όπως Τοπίο, Πορτραίτο, Νεκρή Φύση, Αφηρημένο, Δρόμος, και εισαγωγή σε Ντοκιμαντέρ, καθώς και επικεντρώνεται σε προσωπική εργασία η οποία εκτίθεται στο τέλος του εργαστηρίου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΙΙ

Διάρκεια 60 ώρες σε 8 μήνες. Ο δεύτερος κύκλος μαθημάτων αφορά άτομα που έχουν ολοκληρώσει το Φωτογραφία Ι ή κατέχουν ήδη τις βασικές γνώσεις και δεξιότητες στη φωτογραφία. Στόχος των μαθημάτων είναι να εξελίξουν οι συμμετέχοντες την προσωπική τους δουλειά, εμβαθύνοντας και τελειοποιώντας τις τεχνικές παραμέτρους πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη φωτογραφική λήψη, αλλά και εξερευνώντας και αναπτύσσοντας την προσωπική και χαρακτηριστική ματιά τους. Επιπλέον θα επικεντρωθούν στην αναζήτηση και έρευνα προσωπικού θέματος, στην ανάπτυξη ιδέας και υλοποίηση φωτογραφικού έργου πάνω σε αυτή, στην επικοινωνία και κριτική ανάλυση του έργου τους, καθώς και στην εύρεση κατάλληλης πλατφόρμας για την παρουσίαση της δουλειάς τους. Το εργαστήριο ολοκληρώνεται με τη δημόσια παρουσίαση της δουλειάς των συμμετεχόντων σε μία εικαστική έκθεση στον χώρο του PHĒNO.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριο φωτογραφίας και μία συνάντηση στον χώρο του PHĒNO

PROJECT

Διάρκεια 30 ώρες σε 10 μήνες. Το ειδικό τμήμα Project απευθύνεται σε άτομα εξοικειωμένα με το φωτογραφικό μέσο που επιθυμούν να προχωρήσουν στη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου καλλιτεχνικού έργου μέσα από προσωπική έρευνα και σύγχρονες πρακτικές. Σκοπός είναι η ολοκλήρωση του έργου αλλά και η μελέτη και εύρεση του κατάλληλου τρόπου παρουσίασης  του. Αναλόγως τις ανάγκες των έργων δύναται να παρουσιαστούν στο PHĒNO.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ

& GUEST WORKSHOPS

Στο πλαίσιο των τακτικών μαθημάτων κάθε κύκλου γίνονται φωτογραφικές εξορμήσεις στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα μέσα στη χρονιά, στο PHĒNO λαμβάνουν χώρα σύντομης διάρκειας workshops με επισκέπτες επαγγελματίες φωτογράφους/καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ & ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

Νίκος Κωστόπουλος (GR, 1982) 

Ο Νίκος είναι επαγγελματίας φωτογράφος, κινηματογραφιστής και εικαστικός καλλιτέχνης. Από το 2010 έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις με φωτογραφίες, οπτικοακουστικές εγκαταστάσεις και προβολές ταινιών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό (μεταξύ άλλων σε Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Βερολίνο, Ιταλία, Ολλανδία, Γεωργία). Κατέχει μεταπτυχιακό στις τέχνες με ειδίκευση στην φωτογραφία από το AKV St. Joost (2017, NL) και διδάσκει εργαστήρια φωτογραφίας και κινούμενης εικόνας.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το εργαστήριο φωτογραφίας και μία συνάντηση στον χώρο του PHĒNO