PHĒNO

space for imaginative arts practices

Ρακτιβάν 6, Θεσσαλονίκη

τ. (+30) 2310 26 00 21

m. info@pheno.gr 

 

Newsletter

Conversas Thessaloniki #06

 

14 Απριλίου 2022

Καλλιτεχνικές επεμβάσεις στον δημόσιο χώρο: Γιατί και με ποιό δικαίωμα;

Σοφία Μυλωνά

Ο δημόσιος χώρος των πόλεων εμπεριέχει συγκρούσεις, σφάλματα και προβλήματα, από σπασμένα πεζοδρόμια έως ρατσιστικές επιθέσεις. Από την άλλη, οι εικαστικές πρακτικές μπορούν να θεωρηθούν ένα εργαλείο μετάφρασης/μεταμόρφωσης μέσω της φαντασίας και του οράματος. Πως, πόσο, με ποιο δικαίωμα και ποια ρίσκα ένας καλλιτέχνης μπορεί να επέμβει στο δημόσιο χώρο;

Η Σοφία Μυλωνά είναι τελειόφοιτη του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ και ασχολείται με τον δημόσιο χώρο και τον καλλιτεχνικό ακτιβισμό (artivism). Την αφορούν η κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, οι συλλογικές διαδικασίες και πειραματίζεται με κάθε μορφή συνύπαρξης και συνδημιουργίας.

Η κουζίνα ως προέκταση του studio: σκέψεις με αφορμή το project The Sunday Cook.

Χριστίνα Τζέκου & Αναστάσης Στρατάκης (Kottage)

Το Sunday Cook είναι ένα επιμελητικό κι εκδοτικό project του Kottage, το οποίο γεννήθηκε κατά την πρώτη καραντίνα του 2020 για τον COVID-19. Καταγράφοντας τους μαγειρικούς πειραματισμούς διαφόρων σύγχρονων ελλήνων/ελληνίδων καλλιτεχνών/καλλιτέχνιδων, αποτέλεσε μία ερευνητική απόπειρα γεφύρωσης των κόσμων του φαγητού και της τέχνης, τονίζοντας τη σημασίας της διατομεακότητας κατά τη δημιουργική διαδικασία.

Το Kottage είναι μία ανεξάρτητη πλατφόρμα με βάση τη Θεσσαλονίκη, με επιμελητική, ερευνητική, εκδοτική κι εκπαιδευτική δραστηριότητα. Παράλληλα λειτουργεί ως δημιουργικό γραφείο με βασικά αντικείμενα τη γραφιστική και την αρχιτεκτονική, προσεγγίζοντας το design ολιστικά και διατομεακά, αναζητώντας σχέσεις όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με την τέχνη και την εικαστική σκέψη.

kottageprojekts.com

Η καθολικότητα της αλλαγής και η αναγκαιότητα αυτής.

Στέλλα Σκοπελίτου

Ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα που λέγονται είναι πως ο άνθρωπος δεν αλλάζει. Στην πραγματικότητα όμως, ο λόγος για την εξακολούθηση της ύπαρξης του βασίζεται στην αλλαγή. Και η αλλαγή μόνο καλή μπορεί να είναι – καθώς ακόμη κι αν οδηγήσει σε αδιέξοδο, το ίδιο θα έκανε και η στασιμότητα με το τίμημα του χρόνου.

Η Στέλλα Σκοπελίτου είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ και μεταπτυχιακός στην Εγκληματολογία στο Malmo University. Μεταξύ άλλων ασχολείται με τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, τη φιλοσοφία και τις πολεμικές τέχνες, με μια προτίμηση στην Ιαπωνική κουλτούρα.

Conversas Thessaloniki #06

14 Απριλίου 2022

Καλλιτεχνικές επεμβάσεις στον δημόσιο χώρο: Γιατί και με ποιό δικαίωμα;

Σοφία Μυλωνά

Ο δημόσιος χώρος των πόλεων εμπεριέχει συγκρούσεις, σφάλματα και προβλήματα, από σπασμένα πεζοδρόμια έως ρατσιστικές επιθέσεις. Από την άλλη, οι εικαστικές πρακτικές μπορούν να θεωρηθούν ένα εργαλείο μετάφρασης/μεταμόρφωσης μέσω της φαντασίας και του οράματος. Πως, πόσο, με ποιο δικαίωμα και ποια ρίσκα ένας καλλιτέχνης μπορεί να επέμβει στο δημόσιο χώρο;

Η Σοφία Μυλωνά είναι τελειόφοιτη του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ και ασχολείται με τον δημόσιο χώρο και τον καλλιτεχνικό ακτιβισμό (artivism). Την αφορούν η κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα, οι συλλογικές διαδικασίες και πειραματίζεται με κάθε μορφή συνύπαρξης και συνδημιουργίας.

Η καθολικότητα της αλλαγής και η αναγκαιότητα αυτής.

Στέλλα Σκοπελίτου

Ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα που λέγονται είναι πως ο άνθρωπος δεν αλλάζει. Στην πραγματικότητα όμως, ο λόγος για την εξακολούθηση της ύπαρξης του βασίζεται στην αλλαγή. Και η αλλαγή μόνο καλή μπορεί να είναι – καθώς ακόμη κι αν οδηγήσει σε αδιέξοδο, το ίδιο θα έκανε και η στασιμότητα με το τίμημα του χρόνου.

Η Στέλλα Σκοπελίτου είναι απόφοιτη του τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ και μεταπτυχιακός στην Εγκληματολογία στο Malmo University. Μεταξύ άλλων ασχολείται με τη λογοτεχνία, τη ζωγραφική, τη φιλοσοφία και τις πολεμικές τέχνες, με μια προτίμηση στην Ιαπωνική κουλτούρα.

Η κουζίνα ως προέκταση του studio: σκέψεις με αφορμή το project The Sunday Cook.

Χριστίνα Τζέκου & Αναστάσης Στρατάκης (Kottage)

Το Sunday Cook είναι ένα επιμελητικό κι εκδοτικό project του Kottage, το οποίο γεννήθηκε κατά την πρώτη καραντίνα του 2020 για τον COVID-19. Καταγράφοντας τους μαγειρικούς πειραματισμούς διαφόρων σύγχρονων ελλήνων/ελληνίδων καλλιτεχνών/καλλιτέχνιδων, αποτέλεσε μία ερευνητική απόπειρα γεφύρωσης των κόσμων του φαγητού και της τέχνης, τονίζοντας τη σημασίας της διατομεακότητας κατά τη δημιουργική διαδικασία.

Το Kottage είναι μία ανεξάρτητη πλατφόρμα με βάση τη Θεσσαλονίκη, με επιμελητική, ερευνητική, εκδοτική κι εκπαιδευτική δραστηριότητα. Παράλληλα λειτουργεί ως δημιουργικό γραφείο με βασικά αντικείμενα τη γραφιστική και την αρχιτεκτονική, προσεγγίζοντας το design ολιστικά και διατομεακά, αναζητώντας σχέσεις όχι μόνο μεταξύ τους αλλά και με την τέχνη και την εικαστική σκέψη.

kottageprojekts.com